Vikingene kledde seg hovedsakelig i ull og lin

Vikingene kledde seg hovedsakelig i ull og lin - Nordlys of Norway

Selv om det ikke er funnet spesielt mye tøy fra vikingtiden vet vi likevel ganske mye om hvordan de gikk kledd. Dette takket være de små tøyrestene som tross alt er funnet, samt avbildninger på små figurer og veggtepper med motiver fra den tiden.

Hovedsakelig ull

Ikke overraskende bestod vikingenes klær hovedsakelig av ull, men også lin var hyppig brukt, eller en kombinasjon av disse to, som ga svært gode egenskaper hva holdbarhet og isolasjon angikk.

Mye av tøyet var egenprodusert og ble vevet av kvinnen i huset, og den gang som da, var det forskjell på hva kvinner og menn foretrakk å kle seg i. Kvinner foretrakk gjerne stakk og kjole med sjal mens mennene valgte forskjellige varianter av bukser og kofte eller genser, litt avhengig av årstid og bruksområde.

Forskjell på fattig og rik

Det var også stor forskjell på fattig og rik, og der de fattige ofte måtte ta til takke med grå eller brune tekstiler, kunne de rike ha fargerike drakter som markerte hvilken status de hadde i samfunnet. Stoffene ble ofte farget ved hjelp av koking med forskjellige urter. De vanligste fargene man kjenner til i vikingtiden er gul, blå, lilla og rød, og kombinasjoner av disse. Ville man for eksempel ha en grønn trøye, så kokte man ganske enkelt de plantene som ga gul og blå sammen.

Mye arbeid

Det lå mye arbeid bak å produsere tøy i vikingtiden, og det anslås at det kunne ta over 400 timer bare å produsere en enkelt ullgenser hvis man beregner all den tiden det tar fra sauen klippes til genseren var klar til bruk. Dette bidro til at vikingene tok svært godt vare på tøyet sitt, og ofte ble tøyet «oppgradert» etter hvert som eieren fikk tid og råd til det. Da gjerne med broderte mønster eller detaljer laget av pels eller skinn på strategiske steder.

Fleksibelt stoff

Kvinnenes kjoler også ofte laget med kiler i sidene, slik at de enten kunne sys inn eller ut ettersom kvinnen som bar dem ble eldre. Det var også forskjell på moten i de forskjellige landene, og det finnes eksempler på at mens kvinnene i det vi i dag kjenner som Sverige foretrakk plisserte kjoler, ville man i Norge og Danmark ha glatte.

Også barna var kledd etter alder og stand, og ettersom det meste av stoffet ble produsert hjemme ble det laget klær til både voksne og barn av det samme, slik at de kunne være til forveksling like klesveien. Spesielt fargene gikk igjen i hele familien med mindre familien var del av et større samfunn og kunne bytte til seg stoff fra andre for variasjonens skyld.

Nye varianter

Etter hvert som vikingene dro lenger og lenger hjemmefra på tokt ble de kjent med andre stofftyper som for eksempel silke, hvilket var svært ettertraktet blant datidens overklasse, men ikke særlig praktisk da det verken holdt på varmen eller var spesielt solid, sett i forhold til vikingenes svært så aktive levesett. De foretrakk nok noe som både holdt på varmen, selv om det ble vått, var solid og lett kunne repareres når de var ute på tokt. Og ikke overraskende var det ull som hadde alle disse egenskapene, egenskaper vi fortsatt vet å sette stor pris på den dag i dag, og fortsatt bruker. Akkurat som vikingene for godt over tusen år siden gjorde det.

Trenger du ulltøy?

Å handle i vår nettbutikk er trygt og sikkert, og vi yter vårt aller beste for at du som kunde skal bli fornøyd med både produkter, priser og service. Klikk her for å se alle våre ullprodukter. Vi ønsker deg en riktig god handel!