Vi lever i et samfunn hvor ord som «bærekraftig» og «miljøvennlig» holdes som en rød tråd innen de fleste bransjer og trender, og så også innen klær. Spesielt motebransjen har tatt disse begrepene til seg, hvilket kanskje ikke kommer som noen stor overraskelse når det skal presenteres opptil fire kolleksjoner årlig, hvor samtidig forrige års kolleksjoner er klare for resirkulering.
Dobbeltmoralsk?
Noen vil nok mene dette er dobbeltmoralsk og kun brukt som en unnskyldning for at forbrukerne ikke skal få dårlig samvittighet over sitt overforbruk, men faktisk er det enkelte plagg som kan være både moteriktige og miljøvennlige på en og samme tid, og ull er et produkt som bidrar til dette.
Riktignok finnes det sterke krefter innen EU som mener det motsatte, og faktisk arbeider aktivt med å kartlegge hvilke CO2-avtrykk de enkelte plaggene avlegger i miljø og klima, og da viser det seg, ironisk nok, at ull faktisk er en miljøversting.
Størst CO2-avtrykk? Ull eller plast?
Og det er det sikkert, hvis man kikker litt nærmere på de kriteriene som ligger til grunn for en slik vurdering. Eksempelvis, så vil en fleecegenser laget av resirkulert plast ha et mindre CO2-avtrykk enn en ullgenser, da den for det første er laget av resirkulert materiale, og kan resirkuleres om igjen når den er «oppbrukt». Så langt så godt, men sett i et mer helhetlig bilde, vil et plagg laget av ull etterlate et mindre CO2-avtrykk over tid, da den simpelthen varer lenger, og enkelt kan repareres hvis det går i stykker.
Bomull versting
Blant de aller verste produktene finner man klær laget av bomull. Ikke bare krever det enorme mengder vann å dyrke noen få kilo bomull, men hele prosessen med dyrking, høsting, rensing og deretter bearbeide og til sist fremstille bomullsklær er svært ressurskrevende, og i tillegg til vann kreves det store mengder energi til den industrielle delen av det hele.
Når man så bruker forskjellige kjemiske sammensetninger for å farge bomullstoffet og deretter trykker mønster på, er det nesten litt ufrivillig komisk når en tøyprodusent på toppen av det hele trykker «Save The Planet» på den og sender den med containerskip rundt det halve av jorden.
Se det hele i perspektiv
Som med det meste annet her i verden er det viktig å se tingene i sine rette perspektiver, og ting er ikke alltid så svart hvitt som tidligere presentert. Ting er satt på spissen, og det vil alltid være stor forskjell på de forskjellige produktene, alt ettersom hvor i verden de er produsert, og under hvilke vilkår.
Det er klart at hvis man sammenlikner de tre nevnte produktene, laget av resirkulert plast, bomull og ull, vil man finne både forskjeller og likheter, ikke bare innen produksjonen, men også innen hvilket CO2-avtrykk de alle setter. Eksempelvis vil ikke en bomullsgenser avgi like mye mikroplast under vask som for eksempel en fleecegenser vil gjøre.
Kvalitetsprodukter best
Uansett hva man selv tror på, og hva forskning sier, er det rimelig å anta at så lenge man kjøper kvalitetsprodukter av anerkjente leverandører, så har man også en viss trygghet i at det produktet man har kjøpt er av god kvalitet og følgelig også godt for miljøet.
Eksempelvis; kjøper man et godt ullprodukt laget av norske råvarer, produsert i Norge, så har man et kortreist produkt som ikke bare er fremstilt under beste forutsetningene, men sauene som ullen er hentet fra har hatt de beste levekårene de kan få, og man sitter igjen med et solid produkt som kan gå i arv gjennom generasjoner langt inn i fremtiden. Og det er også viktig.
Trenger du ulltøy?
Å handle i vår nettbutikk er trygt og sikkert, og vi yter vårt aller beste for at du som kunde skal bli fornøyd med både produkter, priser og service. Klikk her for å se alle våre ullprodukter. Vi ønsker deg en riktig god handel!