Ull fra andre dyr, kan det brukes?

Ull fra andre dyr, kan det brukes? - Nordlys of Norway

I Norge er det nok mest naturlig å tenke på sau når det snakkes om ull, men visste du at stort sett alle dyr som har en eller annen form for pels også kan avgi ull? Det kan de, og den kan til og med brukes på mer eller mindre samme måte som vanlig saueull.

Mange leverandører av ull

Vi kjenner til dyr som lama, alpakka, kamel og kanin som kjente leverandører av ull. Mennesket har gjennom årtusener nyttet seg av dette, og en av grunnene til at det foretrekkes å bruke ull av store dyr er ikke nødvendigvis fordi denne ullen er bedre enn annen ull, det er rett og slett fordi det er mer hensiktsmessig. Store dyr gir mer ull og er lettere å håndtere. Små dyr gir kanskje mykere ull eller ull med andre kvaliteter, men det kreves desto flere dyr å produsere nok ull til at det faktisk kan brukes til noe, og det er betraktelig mer arbeid med mange små dyr enn et par store.

Eksperimentert lenge

Det har vært eksperimentert med forskjellige typer ull fra forskjellige dyr helt fra man oppdaget ullens fremragende egenskaper, blant annet fra ulv. Hvordan man klarte å sanke inn denne vites ikke med sikkerhet, men det antas det har vært på et tidlig stadium – fra den tiden ulven lot seg temme og begynte å følge menneskene – for senere å utvikle seg til den tamhunden vi kjenner i dag.

Ull av hund

Og nettopp hundeull er faktisk et kjent produkt man kan nytte seg av, og det finnes mange eksempler på folk som har samlet på hundehårene fra hundene sine som de så har karvet og laget garn av, for så å strikke forskjellige plagg av det. Spesielt hunderasen collie har vist seg å være velegnet til denne type bruk, ikke minst fordi den har en forholdsvis myk pels som lett kan formes, og collien har mye av den.

Behandler man den riktig risikerer man ikke å lukte våt hund hvis man skulle være uheldig å bli utsatt for regnvær, og den har vist seg utrolig slitesterk, noe som er praktisk i og med den brukes til klær.

Katt ikke spesielt egnet

Det finnes også eksempler på at det er gjort forsøk på å bruke kattehår på samme måte, men de har ikke de samme egenskapene som for eksempel ull fra hund. Ikke produserer de like mye heller, men til gjengjeld kan den være utrolig myk å arbeide med og er svært komfortabel å ha på seg. Til forveksling lik kanin, men har man bare en alminnelig huskatt vil det ta lang tid å samle nok til for eksempel en genser.

Kuriose dyreraser

Videre er det eksperimentert med ilder, marsvin og hamster(!), men det har nok mest vært for moro skyld bare for å se om det kan la seg gjøre.

Sau er best

Når alt kommer til alt viser det seg at for våre nordiske forhold er det nok sauen som er best egnet til våre behov. Den er lett å holde, trives godt i norsk natur, rolig og den avgir mye ull i forhold til kroppsstørrelsen. Dessuten finnes det allerede svært mange av dem, og en hel industri er etablert rundt dem, så saueull er forholdsvis rimelig og lett å få tak i. Videre har vi lange tradisjoner med sauehold og har gode kunnskaper om hvordan vi best kan utnytte oss av de mulighetene de tilbyr.

Trenger du ulltøy?

Å handle i vår nettbutikk er trygt og sikkert, og vi yter vårt aller beste for at du som kunde skal bli fornøyd med både produkter, priser og service. Klikk her for å se alle våre ullprodukter. Vi ønsker deg en riktig god handel!