Riktig vedlikehold av ull

Ull er det eneste tekstilmaterialet i verden som fra naturens side både er designet og skapt med det eneste formål å være en bekledning. Riktignok ikke i strikket eller vevet utgave, men som rå ull er det beregnet å være et materiale som skal gi dyr en hensiktsmessig beskyttelse mot vær, vind og omgivelser, samtidig som det skal beholde alle disse egenskapene uavhengig av temperatur og om det er fuktig. Så godt som alle dyr har en eller annen form for ull i form av pels, og av alle disse har ull av sau vist seg å være best egnet til bruk til klær til mennesker.

Derfor blir det også laget en lang rekke klesprodukter beregnet for mennesker, og det finnes utallige variasjoner av disse igjen, alt avhengig av hvilket formål klærne er tiltenkt. Enten det er for å holde varmen om vinteren, eller kjøle ned kroppen om sommeren.

Naturprodukt

Uavhengig av type bekledning og hvilket formål det har, er det imidlertid en ting som er felles for dem alle, og det er hvordan det vedlikeholdes. Ull er som sagt et naturprodukt, og det krever riktig vedlikehold for å beholde kvaliteten og utseendet det er tiltenkt å ha.

Det aller beste er selvfølgelig å unngå skitt og røff bruk, men da mange av ullproduktene er laget spesielt med friluftsliv for øye, og ull faktisk er et utrolig slitesterkt produkt, er det nesten ikke til å unngå man må vedlikeholde det en gang i blant.

Vedlikehold av ull

Det enkleste vedlikeholdet av ulltøy er å bare lufte det en gang i blant. La det gjerne henge ute noen dager, og det meste av eventuell svette eller lukt av bål vil forsvinne av seg selv. Er tøyet imidlertid blitt skikkelig skittent er det ingen vei utenom en real vask. Litt avhengig av type ull og kvaliteten på det , er det tre former for vask som gjelder: håndvask, vaskemaskinvask, eller tekstilrens. Sistnevnte da fortrinnsvis hos et renseri som vet hva de driver med.

Hånd eller maskinvask?

Håndvask av ull er det mest skånsomme, men utrolig tidkrevende hvis resultatet skal bli bra. Moderne vaskemaskiner klarer også å vaske ull ganske bra nå, og ullprogram er nesten en selvfølgelighet. Følg tøyets vaskeanvisning nøye, og vær spesielt oppmerksom på den oppgitte temperaturen. Fravikes denne i vesentlig grad nedover, altså kaldere vann enn oppgitt, vil ikke plagget bli rent, og fravikes det motsatt og man bruker for varmt vann, risikerer man at klærne krymper.

Vaskemiddel beregnet for ull

Bruk også et vaskemiddel som er beregnet for ull, da vanlige vaskemidler kan inneholde ensymer som ødelegger fibrene i ullen. Ikke bare risikerer man at ullen mister sine egenskaper som temperaturholder, den mister spenst, og i verste fall kan fibrene gå i oppløsning og plagget får enten hull, eller direkte rakner og faller fra hverandre.

Ikke sentrifugeres

Etter vask er det viktig at ikke tøyet blir sentrifugert. Dette strekker ullfibrene og gjør at klærne mister passform eller krymper. Eller rett og slett toves, slik at det ikke kan brukes. Det beste er å henge opp det våte ulltøyet liggende på et tørkestativ, gjerne oppå et håndkle så det ikke drypper på gulvet, og i den passformen det er tiltenkt å ha. Da tørker det som det skal, og holder fasongen.

En annen tommelfingerregel sier at ulltøy bare skal vaskes halvt så mange ganger som vanlig tøy, og det kan være noe i det. Uansett er det viktig å ta vare på ullklærne sine, slik at de kan være til nytte og glede i mange år fremover – selv om de blir brukt, for det er tross alt det klær er til.

Trenger du ulltøy?

Å handle i vår nettbutikk er trygt og sikkert, og vi yter vårt aller beste for at du som kunde skal bli fornøyd med både produkter, priser og service. Klikk her for å se alle våre ullprodukter. Vi ønsker deg en riktig god handel!