Ti fakta om ull

Ti fakta om ull - Nordlys of Norway

De fleste har vel et eller annet forhold til ull, enten man har hatt det på seg i form av tøy, har tovet med det til fantasifulle figurer i barnehagen, eller kanskje brukt det til andre ting. Ull er et utrolig fleksibelt materiale, og det er nesten ingen grenser for hva det kan brukes til. Noe mennesker har dratt nytte av i årtusener.

Likevel er det mange sider ved ull mange kanskje ikke kjenner til, så her bringer vi ti fakta om ull. Noen morsomme og noen lærerike. Se selv:

1. Brukt til isolasjon

Ull har vært brukt til bekledning siden steinalderen. Og ikke bare det, det har også vært brukt til isolasjon i bolig i form av tepper på både gulv og vegger, og det ble brukt til å tette igjen sprekker for å bedre holde på varmen.

2. «Lambswool»

Det finnes en drink oppkalt etter lammeull, «Lambswool» som består av epler, muskat, sukker og øl. Drikken er en tradisjonell festdrikk og ble omtalt allerede så tidlig som i 1633.

3. Fleksibelt

Ull er utrolig fleksibelt. Det finnes ulltyper som faktisk kan strekkes helt opptil 70 prosent av sin naturlige lengde, og når det slippes igjen går det tilbake til den opprinnelige lengden med det samme. Ganske imponerende.

4. Motstandsdyktig

Ull er motstandsdyktig mot brann. Dette gjør at det ofte brukes i forbindelse med beskyttelse mot åpen varme, blant annet i arbeidstøy og som innredning der dette er praktisk mulig.

5. Verdensrekord i klipp av en sau

Verdensrekorden i å klippe en sau innehas av en australsk sauebonde, og er på under 40 sekunder.

6. Absorberer og frigjør vanndamp

Ull har en fantastisk egenskap til å absorbere og frigjøre vanndamp ettersom fuktigheten stiger og faller, og derfor fungerer den så godt som en naturlig isolator.

7. «Islender»

Ordet «islender» i ullsammenheng betød opprinnelig alle strikkede varer laget av islandsk ull, og da spesielt den populære ullgenseren med det umiskjennelige mønsteret.

8. Holder deg varm

Ull kan fortsatt holde deg varm selv om det blir fuktig. Hvilket gjør ull så effektivt som blant annet undertøy på fjellet både sommer og vinter.

9. Rynkebestandig

Ull er rynkebestandig og behøver ikke strykes. Derfor er ull et populært stoff i blant annet dresser av høy kvalitet. På samme måte er ull et av hovedmaterialene i de norske bunadene.

10. Ren ull

All ull som inneholder mindre enn fem prosent andre materialer kan ifølge et EU direktiv kalles for ren ull, og merkes som dette. Som regel er ikke dette et problem, da de materialene som eventuelt er tilsatt er materialer som bidrar til å fremheve ullens allerede fantastiske egenskaper.

Hvor mange av disse punktene visste du fra før av? Enten man ikke visste noen, eller kanskje alle, er det ingen tvil om at ull er et produkt med helt utrolige egenskaper. I dag produseres det mange moderne og kunstige materialer som har det til felles at de alle sammen på hver sine måter prøver å etterligne ullens egenskaper, men faktisk er det svært få som klarer det. Spesielt syntetiske varianter, da disse ikke har de samme forutsetningene som ekte ull har. Plaststoff, som for eksempel i pustende jakker, har ikke de samme brannhemmende egenskapene som ull, og impregnerer man stoffet for å oppnå dette, går det som regel på bekostning av noe annet.

Alt i alt, mange prøver å etterligne, men ingenting slår ekte ull, være seg i form av bekledning, som brannhemmende stoff, eller i holdbarhet når det kommer til møbler og interiør.

Trenger du ulltøy?

Å handle i vår nettbutikk er trygt og sikkert, og vi yter vårt aller beste for at du som kunde skal bli fornøyd med både produkter, priser og service. Klikk her for å se alle våre ullprodukter. Vi ønsker deg en riktig god handel!