Fem myter om ull

Selv om ull har vært brukt i Norge i tusenvis av år, finnes det likevel en rekke fordommer og myter forbundet med dette. Mange av disse er oppstått på grunn av uvitenhet, eller stammer fra tidligere tider da enkelte av påstandene faktisk hadde rot i virkeligheten. Dessverre er slike myter og fordommer både seiglivet og vanskelige å motbevise, men vi gjør likevel et forsøk. Her er fem myter og fordommer som ikke lenger er riktige.

1. Ulltøy er alt for varmt om sommeren

Du har kanskje hørt om tommelfingerregelen som sier at man kun skal bruke ulltøy i de månedene som har «r» i seg?
Dette er feil, og selv om ull nok er mest kjent for sine varmende egenskaper, så er ull faktisk det man kaller temperaturregulerende, hvilket innebærer at bruker man det riktige ulltøyet, vil det faktisk kunne bidra til å senke temperaturen om sommeren, og hjelpe deg med å holde deg kjølig. Dessuten er ull et fuktabsorberende naturprodukt, som hjelper deg med å holde deg tørr, selv om du svetter.

2. Ull påvirker barns evne til å selv regulere kroppstemperaturen

En myte sier at dersom et barn først er blitt vant til å være kledd i ull, vil kroppen til sist slutte å regulere temperaturen selv, og da kan man ikke skifte til klær av for eksempel bomull senere uten at barnet må gjennom en ny tilvenning.
Dette stemmer ikke, og man kan fint skifte mellom ull og bomull helt uten at dette påvirker barnets evne til selv å regulere kroppsvarmen.

3. Ull er kjedelig

Vel, det har kanskje vært slik, men ikke nå lenger. I dag får man ullprodukter i alle mulige varianter, farger og fasonger, og faktisk er ull et ettertraktet produkt innen moteverdenen. Der man tidligere stort sett bare fikk hjemmestrikket ulltøy basert på naturfarger, er det i dag et vell å velge blant, både til barn og voksne, og i alle mulige farger. Kun fantasien setter grenser, og ullproduktene finner stadig innpass i nye markeder, og er på ingen måte kjedelig.

4. Ulltøy klør

Dette er en myte som kan være vanskelig å endre, da det faktisk har vært slik en gang. For hvem husker vel ikke å ha fått tredd en kløende ullgenser ned over ørene i barndommen, men som med det meste annet har det også vært en utvikling innen ullproduksjon, og det er kun de færreste ullproduktene i dag som føles ubehagelige å ha på.

Dessuten finnes det i dag en lang rekke ulltyper, hver med sine særegne og unike egenskaper, og flere er fremavlet nettopp for å motvirke den kløende effekten ull tidligere var kjent for. Merinoull er en slik ull, som er spesielt kjent for de myke fibrene som er hyppig brukt til blant annet barnetøy i ull.
Et annet kjent triks er å varme opp ulltøyet litt før man tar det på seg, da fibrene faktisk mykes opp av varme, og gjør at de ikke klør på kroppen.

5. Ull er vanskelig å vaske

Ikke bare er det vanskelig å vaske ull, det krymper også – er en velkjent påstand som heller ikke gjelder lenger. Moderne vaskemaskiner tar i dag hensyn til om det er ull som vaskes ved hjelp av egne ullprogram, og bruker man så i tillegg også vaskemidler beregnet spesielt på ull, skal det mye til for at resultatet ikke blir bra.
De fleste ullproduktene i dag har vaskeanvisninger som viser den rette behandlingen for best mulig resultat slik at du kan ha favorittplaggene dine så lenge som mulig.

Trenger du ulltøy?

Å handle i vår nettbutikk er trygt og sikkert, og vi yter vårt aller beste for at du som kunde skal bli fornøyd med både produkter, priser og service. Klikk her for å se alle våre ullprodukter. Vi ønsker deg en riktig god handel!