Store fordeler med ull

Store fordeler med ull - Nordlys of Norway

Det har i årtusener vært en vel etablert sannhet at ull er noe av det beste man kan ha på seg om vinteren, men visste du at ull også er svært velegnet til sommerbruk? Ull er nemlig ikke bare ull lenger, og gjennom årelang målbevisst avl på sau har det gjort at vi i dag ikke bare kan velge blant en rekke forskjellige typer ull, det er også mulig å produsere klær med forskjellige kvaliteter. Flere av dem like velegnet til sommerbruk som til vinterbruk.

Kjølende effekt

En av ullens fremste egenskaper er at den isolerer godt. Hvilket vi har god nytte av om vinteren da den holder kulden ute og kroppen varm, men dette er den tykkere ullen som har nettopp denne egenskapen, mens den betraktelig tynnere ullen har tilnærmet motsatte egenskaper. De tynne og myke fibrene føles ikke bare bedre mot huden, de har faktisk også en svalende effekt, noe som gjør de svært velegnet som sommerplagg.

Dessuten er ull ventilerende, noen som hjelper kroppen med å kvitte seg med svette om sommeren, da den transporteres gjennom plagget og fordamper på utsiden. Ullen har også den unike egenskapen at den ikke tar til seg lukt så lett, så med mindre man svetter ganske mye vil ikke et ullplagg lukte gammel svette på samme måte som et syntetisk plagg kan gjøre.

Bra på tur

Nordmenn er et reisende folkeferd og mange av oss tilbringer hele eller deler av sommeren på fjellet, ved sjøen eller i skogen. Her kan temperaturene svinge mye fra midt på dagen til sent på kvelden, men med det riktige ulltøyet vil man alltid være forberedt uansett hvilket vær som måtte komme. Man behøver ikke skifte ut bikinien med ullgenser i strandkanten, men ved å ha en lett ulltrøye innen rekkevidde vil man være godt forberedt dersom det skulle komme et plutselig væromslag.

På fjellet eller i skogen derimot er det alltid hendig å ha en tynn ullgenser på seg, da man ikke alltid er like eksponert for sol som ved sjøen, og oftere kan utsettes for temperatursvingninger. Det kan være svært kjølig i skogen og i fjellet om natten, selv midt på sommeren, og da er det viktig å være riktig kledd for forholdene. Med det rette ulltøyet på seg vil man ikke være nødt til å skifte klær hele tiden, da tøyet tilpasser seg omgivelsene og temperaturen slik at kroppen alltid føles behagelig og tørr hele døgnet.

Pakk lett i sekken

Da ull har flere egenskaper og bruksområder betyr dette at hvis man skal på lengre turer, enten på fjellet eller i skogen, så kan det holde med færre plagg enn hvis man pakket med seg tilsvarende syntetiske klær.

Riktignok har mange moderne tekstiler en rekke spesialtilpassede egenskaper ull naturlig nok ikke har, men følger man oppskriften om bomull innerst, isolerende ull utenpå der og vindtett ytterst, har man hovedsakelig alt man trenger for turen. Hvilket innebærer mindre klær i sekken og man kan nyte turen bedre enn om man sleper rundt på en overdreven tung sekk, bare fordi man ikke har valgt det rette tøyet.

En annen fordel med ull uansett årstid er at den alltid beholder sine egenskaper selv om den blir våt, og det eneste vedlikeholdet det vanligvis trenger under bruk er å luftes en gang iblant. Ull tar ikke til seg urenheter på samme måte, og kan lett skylles i en bekk eller en sjø for å få av det verste, for så bare å henges til tørk igjen. Så kan man alltids vaske det grundigere når man kommer hjem igjen. Derfor kan man trygt si at ull er like velegnet om sommeren som om vinteren. Bare man velger riktig.

Trenger du ulltøy?

Å handle i vår nettbutikk er trygt og sikkert, og vi yter vårt aller beste for at du som kunde skal bli fornøyd med både produkter, priser og service. Klikk her for å se alle våre ullprodukter. Vi ønsker deg en riktig god handel!