Det finnes vel knapt et menneske i Norge i dag som ikke har hatt på seg et ullplagg i en eller annen form, og de aller fleste både vet hvor ulla kommer fra, og hvordan prosessen med å produsere klær av den foregår. Selv i barnehagen lærer man toving, til stor glede for både små og store.
Men visste du at ull er ikke bare ull? Nei, faktisk finnes det flere typer ull, og heller ikke all ull kommer fra sauen, selv om den med sine fire millioner kilo produsert ull i året nok er den viktigste bidragsyteren i så måte.
To hovedtyper saueull
I Norge deler vi hovedsakelig saueull inn i to typer; spæltype, og det som kalles «crossbred». Ull av spæltype kjennetegnes på den lange og glansfulle dekkulla, mens crossbred har jevnere fiber med mye krus. Spælull kommer som navnet tilsier fra spælsauen, mens crossbred kommer fra den typiske norske hvite sauen. Spælsauen finnes også i flere raser og det er ikke uvanlig å krysse de forskjellige sauetypene med tanke på å oppnå forskjellige kvaliteter på ulla de produserer.
Nesten all ull som produseres i Norge i dag produseres med tanke på videreforedling. Denne ulla leveres inn på spesielle ullmottak hvor den klassifiseres etter hvilke egenskaper den har. Hvor langhåret den er, hvor fine fibrene er, hvor spenstig den er, og ikke minst farge, er blant kriteriene som vurderes, og det er dette som er avgjørende for hvilken pris bonden får. Jo finere ull, jo bedre betalt.
Ettertraktet eksportvare
Rundt 75% av all ull produsert i Norge eksporteres, og på grunn av den svært høye kvaliteten er den norske ulla en ettertraktet vare over hele verden. De resterende 25% som vi beholder selv her i landet går som regel til enten garnproduksjon, som møbelstoff, eller andre ting vi bruker ulla til. Blant annet etterstrebes det å kun benytte norsk ull i for eksempel bunader.
Ikke bare i Norge
Det er imidlertid ikke bare Norge som produserer ull, og selv om norsk ull er av svært høy kvalitet, produseres noen av verdens mest eksklusive ulltyper andre steder i verden – og ikke alle kommer fra sau.
Riktignok kommer eksklusive ulltyper som Karakul og Merino fra sau, men også dyr som kanin, geit, alpakka og kamel er representert. Som en kuriositet kan det nevnes at angoraull for eksempel kommer fra kaninrasen angora og ikke angorageita, som på sin side produserer mohair. Både angora og mohair er kjent for sine myke, men sterke fibre som gjør dem velegnet til blant annet eksklusiv klesproduksjon og som møbeltrekk.
Andre kjente ullproduserende geiteraser er kashmir fra Himalaya, som er kjent for å produsere ull som ikke klør, og har noe bedre varmeegenskaper enn vanlig ull.
Kamelull og alpakka
Kamelull er noe mindre kjent her i Norge, men i andre land er kamelen kjent for å produsere ull som er noe grovere enn vanlig ull, men derimot svært slitesterk og med gode bruksegenskaper.
Alpakka er opprinnelig et søramerikansk dyr vi stadig oftere også støter på her i Norge. Alpakkaen inndeles i flere undergrupper, men ullen klassifiseres som regel bare som enten lang eller kort alpakkaull. Begge typer er kjente for sine silkemyke fibre som både varmer godt og føles svært behagelig mot huden. Opprinnelig var den aller fineste ulla fra alpakkaen forbeholdt de kongelige i Inkariket og den var en populær handelsvare blant indianerne over hele det søramerikanske kontinentet.
Trenger du ulltøy?
Å handle i vår nettbutikk er trygt og sikkert, og vi yter vårt aller beste for at du som kunde skal bli fornøyd med både produkter, priser og service. Klikk her for å se alle våre ullprodukter. Vi ønsker deg en riktig god handel!