Litt om ull

Litt om ull - Nordlys of Norway

Ull har i årtusener vært et yndet materiale å lage klær av, og når man ser på hvilke egenskaper ull egentlig har, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor. Allerede i bondesteinalderen for mellom ni og 11 tusen år siden holdt menneskene sau med tanke på kjøtt melk og ull, og som produkt er lite endret hva ulltøy angår.

Gode varmeegenskaper

Blant de viktigste egenskapene til ull regnes selvfølgelig evnen til å holde på varmen. Dette på grunn av ullfibrenes unike evne til å isolere luften som samles mellom dem, i kombinasjon med den lave varmeledende effekten gjør dette at ull kan holde på varmen under selv de mest ekstreme forhold. Selv når det er vått.

Flere bruksområder

Dette har mennesket hurtig lært seg å dra nytte av, og i kombinasjon med et vindtett ytterlag vil ull isolere under de fleste forhold. Hvilket også har gjort at ull har vært foretrukket som plagg både til hverdag og til fest, og et godt eksempel på dette fra nyere tid er blant annet bunaden som ofte er produsert i ull. Moderne arbeidsundertøy består gjerne av ull, det samme med sportstøy i forskjellige varianter, og hvem har vel ikke trukket på seg et par varme stillongs laget av ull når kulden har stått på som verst.

Lett å bearbeide

Ull er utrolig lett å bearbeide. Faktisk så lett at selv i dag er det en yndet aktivitet å spinne garn og karde ull til figurer i barnehager landet over, på nøyaktig samme måte som våre forfedre har gjort det for hundrevis av år siden.

De mest vågale forsøker seg også på farging av ull, og det er fullt mulig å kjøpe naturlig ull, såkalt organisk ull, som man selv kan behandle som man vil eller bruke som den er. Spesielt allergikere kan være interessert i dette, da enkelte av de industrielt fremstilte ullproduktene er satt inn enten med kjemikalier eller fargestoffer de ikke tåler.

Ull på polarferd

Som sjøfarts- og polarnasjon har Norge bred erfaring med ull og ullklær under svært ekstreme forhold. Som en kuriositet kan det nevnes at da Nansen gikk over isen på Grønland i 1888 valgte han å bekle ekspedisjonen med en kombinasjon av skinn og ull, med den følge at det enkelte dager simpelthen ble for varmt for dem – og de måtte kle av seg(!).

Ull i store mengder

Verdens totale produksjon av ull er anslått å være omtrent to millioner tonn årlig, hvor land som Kina, Australia og New Zealand regnes som de tre største produsentene. Cirka 60% av dette igjen går til tekstilindustrien og produksjon av en eller annen form for klær, så at ull er et populært materiale er det ingen tvil om.

I Norge går omtrent 75% av ullproduksjonen til videreforedling, hvorav så mye som 70 til 80% eksporteres. Resten beholdes i Norge for produksjon av garn og ulltøy, som har ord på seg for å være i verdensklasse og svært ettertraktet internasjonalt. Ikke bare på grunn av de gode egenskapene norske ullprodukter har, men også på grunn av det særegne designet som mange setter stor pris på.

En av årsakene til dette er at den norske ulla faktisk innehar en del egenskaper annen ull ikke har, og et forskerteam hos SIFO gjennomførte i perioden 2015 til 2018 en undersøkelse kalt «Prosjekt Krus», som konkluderte med at ull fra de norske sauene er annerledes. Den norske ulla har en annen «krus» enn den utenlandske ulla, en egenskap som gjør den norske ulla både mer spenstig og mer styrke. Som igjen gjør at norske ullprodukter har en bedre holdbarhet og kvalitet enn mangetilsvarende produkter.

Trenger du ulltøy?

Å handle i vår nettbutikk er trygt og sikkert, og vi yter vårt aller beste for at du som kunde skal bli fornøyd med både produkter, priser og service. Klikk her for å se alle våre ullprodukter. Vi ønsker deg en riktig god handel!